Gabriel, Peter

Birdy

Info
Uitgekomen in: 1985
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Geffen Records
Website: https://petergabriel.com/
Tracklist
At Night (02:38)
Floating Dogs (02:55)
Quiet And Alone (02:30)
Close Up (From Family Snapshot) (00:55)
Slow Water (02:51)
Dressing The Wound (04:06)
Birdyś Flight (From Not One Of Us) (02:58)
Slow Marmimbas (03:21)
The Heat (From The Rythm Of The Heat) (04:41)
Sketchrom Trumpet And Voice (03;05)
Under Lock And Key (From Wallflower) (02:25)
Powerhouse At The Foot Of The Mountaine (From San Jacinto) (02:19)
Manny Elias: drums
Larry Fast: toetsen
Peter Gabriel: zang, toetsen
John Giblin: basgitaar
Jon Hassel: trompet
Tony Levin: basgitaar, zang
Jerry Marotta: drums
Morris Pert: drums, percussie
David Rhodes; gitaar
Ekome Dance Company: drums
Flotsam And Jetsam (2019)
Rated PG (2019)
Growing Up Live (2019)The Veil (2016)
I’m Amazing (2016)
Back To Front – Live In London (2014)
Courage (2013)
And I’ll Scratch Yours (2013)
Live In Athens 1987 (2013)
Secret World Live (2012)
Live Blood (2012)
New Blood Live In London (2011)
New Blood (2011)
Scratch My Back (2010)
Still Growing Up, Live & Unwrapped (2005)
Play The Videos (2004)
Hit (2003)
Up (2002)
Long Walk Home (2002)
Ovo The Millenium Show (2000)
Ovo (2000)
Secret World Live (1994)
Growing Up Live (1992)
Us (1992)
Shaking The Tree (1990)
Passion (1989)
So (1986)
Birdy (1985)
Plays Live (1983)
Peter Gabriel IV (1982)
Peter Gabriel III (1980)
Peter Gabriel II (1978)
Peter Gabriel (1977)

De filmmuziek voor de film “Birdy” is het zesde soloalbum van voormalig Genesis zanger Peter Gabriel. Gabriel maakte, na zijn vertrek uit Genesis, vier titelloze albums waarop mooi zijn ontwikkeling als soloartiest is te horen. Het lijkt misschien logisch het live album “Plays Live” als de afsluiter van deze periode te zien, maar eigenlijk is het toch deze sounddtrack die dat predicaat verdient. De muziek op deze plaat refereert nadrukkelijk naar het vierde soloalbum (ook wel “Security” genoemd). Er komen zelfs fragmenten van een aantal nummers van dat album voorbij. Dat dezelfde muzikanten voor beide schijven, “Birdy” en “Security,” verantwoordelijk zijn draagt er vanzelfsprekend ook aan bij.

De film “Birdy” is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Wharton. De film gaat over de vriendschap tussen twee jongens, Birdy en Al, gespeeld door nog de nog jonge Matthew Modine en Nicolas Cage, die gefascineerd zijn door vogels en de manier waarop zij vliegen. De jongens reizen beiden af naar Vietnam als militair. Birdy raakt daar gewond bij een helikopterongeluk. Na terugkeer in Amerika blijkt Birdy tot grote frustratie van Al niet meer in staat te reageren op bijvoorbeeld zijn dochter of op Al. Bij zijn pogingen Birdy te ‘bereiken’ blijkt Al uiteindelijk succesvol maar dit wordt door andere mensen niet geloofd…

Alan Parker is verantwoordelijk voor het maken van de film en het was ook hij die Peter Gabriel benaderde met het verzoek daarvoor de filmmuziek aan te leveren. Parker schijnt zelfs specifiek te hebben aangegeven welke nummers van “Security” daarvoor gebruikt moesten worden. Deze eerste soundtrack die Peter Gabriel voor een film maakte betekende ook zijn eerste samenwerking met producer en muzikant Daniel Lanois die later ook verantwoordelijk werd voor de productie van de succesvolle Peter Gabriel albums “So” en “Us”.

De plaat is eigenlijk vrij kort, klokt rond de 35 minuten en bestaat uit totaal twaalf nummers. De muziek is vooral toetsen- en percussie georiënteerd. Heel af en toe komen flarden gitaar of zang voorbij.  Melancholie, hypnotiserende maar soms ook dreigende klanken voeren de boventoon. En slechts sporadisch horen we het karakteristieke stemgeluid van Peter Gabriel. Fragmenten van eerder uitgebrachte nummers waaronder het wonderschone San Jacinto komen langs. De fragmenten zijn herkenbaar, maar de muziek is toch heel anders. Deze soundtrack staat overigens uitstekend op zichzelf.

Een paar hoogtepunten wil ik er wel even uitlichten: De plaat start met het dreigende At Night. Met dit indringende stukje muziek is de toon meteen gezet. Een repeterend diep basgeluid met daarover een trage melodie en dito percussie. Het nummer Quiet And Alone is ook zeer herkenbaar Peter Gabriel. Gelaagde toetsen, trage percussie en hints naar wereldmuziek. Een ander mooi nummer is Slow Water met zijn traag pulserende bas en subtiele klanktapijten. Op het eerste gehoor gebeurt er misschien niet zo veel in deze zelfs meditatief aandoende muziek, maar dat is juist zo knap. Met schijnbaar minimale middelen wordt ook in dit nummer een dreigende sfeer neergezet.
Op het mooie melancholische Dressing The Wound horen we, enigszins op de achtergrond, Peter Gabriel zingen. Dit nummer had niet misstaan op zijn meer songmatige albums.
Het nummer Slow Marimbas doet zijn naam eer aan en doet mij vooral denken aan Lead A Normal Life van “Melt” of aan de percussieve stukken op “The Power To Believe” van King Crimson. Dat laatste wordt nog versterkt door het “Discipline” achtige geleidelijk over elkaar schuiven van verschillende ritmes. En het slot, Powerhouse At The Foot Of The Mountain is eigenlijk alleen al mooi door de San Jacinto referentie. Heerlijk!

Al met al is dit een schijfje fijne muziek. Zoals gezegd, de muziek staat ook zonder de film prima op zichzelf. Dit geldt wel meer voor het album dan voor de afzonderlijke nummers naar mijn mening, maar dat hindert niet. Gewoon een plaatje om af en toe eens lekker voor te gaan zitten. Dit album was ooit verantwoordelijk voor mijn kennismaking met de bijbehorende, bijzondere film (en het boek). Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen ook andersom geldt, dat zij juist door deze film op het spoor van de soundtrack en de artiest Peter Gabriel zijn gezet.

 

Send this to a friend